Trójkąty i tramwaje – projekt mieszkania

0
243 views
Polskie Wnętrza - ​Trójkąty i tramwaje - projekt mieszkania.

TRÓJKĄTY I TRAMWAJE to projekt mieszkania dla czteroosobowej rodziny. Pierwotny układ mieszkania był zupełnie inny, został przeprojektowany, aby w pełni wykorzystać przestrzeń dzięki czemu wnętrza stały się bardziej funkcjonalne.

- Reklama -

Duży minus w oryginalnym rozkładzie stanowił długi korytarz, który nie pozwalał na optymalne wykorzystanie przestrzeni.

W salonie głównym punktem jest fototapeta przedstawiająca uliczkę w Lizbonie. Pionowy pas tapety mieści się w osi przejścia do holu oraz dzieli strefę wypoczynkową od kuchenno-jadalnianej. Za sofą zaprojektowano panele MDF z oświetleniem LED, które ma pełnić funkcję dekoracyjnego, nastrojowego światła. Wnętrze w dzień jest salonem z kuchnią, sercem domu rodzinnego, a w nocy staje się sypialnią gospodarzy. Pozostałe dwa pokoje we wnętrzu inwestorzy oddali do dyspozycji swoim dzieciom. Ważne było zatem, aby w salonie uzyskać sporo przestrzeni do przechowywania, dlatego zaprojektowano wiszące szafki na ścianie z TV oraz dużą szafę, która łączy się z zabudową kuchenną oraz meblami na buty i okrycia wierzchnie w holu.

Nowoczesność, geometria i ciepło to ważne elementy tego wnętrza. Fototapeta przełamuje geometryczne panele ścienne, a kolor na niej ociepla wnętrze. Kolor żółty pojawia się także w dywanie i dodatkach.

Pokój starszego syna został zaprojektowany tak, aby mógł służyć zarówno przedszkolakowi, jak i nastolatkowi, a w założeniu miał być niskobudżetowy, dlatego wykorzystano uniwersalne meble z “sieciówek”. Podłużne pomieszczenie podzielono na dwie strefy – wypoczynkową oraz zabawy i nauki. Przestrzenie te symbolicznie wydziela żółty pas – portal. Akcent ten częściowo jest wykonany z naklejki – miarki, a jej kontynuacja pomalowana została żółtą farbą. Żółty pas to także granica pomiędzy farbą magnetyczno – tablicową, a zwykłą, po której nie powinno się rysować. Nad łóżkiem zaprojektowano kompozycję z miękkich paneli fluffo. Choć we wnętrzu dominuje biel i czerń to kolorowe dodatki rozweselają wnętrze. Neutralne tło sprawia, że pokój będzie ponadczasowy. W przyszłości wymiana dodatków w prosty sposób przemieni wnętrze w pokój nastolatka. Uzyskanie tej ponadczasowości było istotną wytyczną, która towarzyszyła przy projektowaniu wnętrza.

Drugi pokój dziecięcy przeznaczony jest dla maluszka, wybrano do niego wykończenie ścian i oświetlenie. Wesoła tapeta z żółtymi akcentami i kinkiety – kostki do gry rozweselają i ocieplają wnętrze.

Inwestorom zależało na wygodnej łazience z dużą ilością miejsca do przechowywania i ukrytą pralką. Dzięki zmianie rozkładu mieszkania udało się spełnić to założenie. Zabudowa meblowa została wykonana z lakierowanej płyty MDF oraz drewnopodobnej płyty laminowanej. Cała ściana z WC to system schowków, ukrytych koszy na bieliznę, półek na ręczniki. W szafce pod umywalką znajduje się ukryta pralka, miejsce na detergenty oraz na podręczne kosmetyki. Liniowy kinkiet dobrze doświetla panoramiczne lustro nad umywalką. Nad wanną zaprojektowałam grafikę na szkle, której przestrzenny efekt potęguje odbicie w lustrze. Wanna pełni także funkcję prysznica, dlatego zamontowano praktyczny szklany parawan. Nad wanną znajduje się wnęka ze szklanymi półkami na kosmetyki. Szaro-biała kolorystyka ocieplona została drewnianymi elementami oraz przełamana turkusowymi dodatkami.

Projekt został zrealizowany w ostatnim kwartale 2016 roku.

Autorem projektu jest AAW Studio Projektowe. Zdjęcia: Paweł Szaławiński.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here