Przedstawiamy projekt mieszkania w centrum Krakowa, w nowej inwestycji, w dzielnicy Krowodrza. Pracownia projektowa Noreststudio Projekty Wnętrz, opracowała aranżację dla 40 metrowej przestrzeni mieszkania w tejże inwestycji.

- Reklama -


Inwestorem była para grafików, których ważnym wymogiem było wygospodarowanie miejsca na biuro, w tej niewielkiej przestrzeni. Projektanci przystąpili zatem do planowania przestrzeni na rzucie. Nie chcieli jej dzielić na dodatkowe pomieszczenia, aby nie odebrać miejscu jasności oraz cennych centymetrów.

W związku z powyższym mieszkanie pozostało z pierwotnym układem salonu z aneksem kuchennym, sypialnią oraz łazienką. Zaproponowano umieszczenie strefy biurowej w części salonu. Dzięki czemu, potencjał tego pomieszczenia został wykorzystany do maksimum, zaś sypialnia pozostała miejscem do odpoczynku.

Wiadomo, że ważną kwestią w przestrzeni biurowej jest odpowiednie oświetlenie, ilość miejsca na blacie roboczym oraz strefa do przechowywania materiałów biurowych. Elementy te niestety bywają niejednokrotnie mało atrakcyjne wizualnie, stąd postarano się je zakomponować w taki sposób, jakby były częścią wystroju salonu. Komputery umieszczone zostały w drewnianych obudowach, zaś materiały biurowe, ukryto w neutralnych kontenerach na dekoracyjnych półkach.

Resztę salonu uzupełnia narożnikowa sofa ze stolikiem kawowym. Zabudowę kuchenną urządzono z myślą o maksymalnym wykorzystaniu miejsca do sufitu, elementy AGD rozmieszczono zgodnie z ergonomią pracy dla gotowania.

Pomieszczenie łazienki również okazało się nie lada wyzwaniem. Jak rozmieścić niezbędne funkcje, aby nie skończyć z ciasną klitką? Okazało się, że strzałem w dziesiątkę było wykorzystanie płytek o wymiarach 10×10 cm oraz mozaikowej podłogi. Małe, częste podziały, optycznie powiększyły przestrzeń oraz dały rytm, który pomógł w wyznaczaniu miejsca dla prysznica oraz półek.

Sypialnia okazała się czysta przyjemnością. Temu miejscu projektanci nadali funkcję wypoczynkową. Zaproponowano wygodne, duże łóżko, szafę na ubrania oraz lustro.

Całość mieszkania została zaprojektowana w stylu skandynawskim. Z racji ograniczonej przestrzeni, w pomieszczeniach panuje biel oraz ciepłe odcienie drewna, co dodało poczucia przestronności temu miejscu. Całości dopełniają kontrastowe dodatki oraz zieleń kwiatów, które zaś dodały charakteru i przytulności. Zgodnie z myślą pracowni, stworzona została przestrzeń, która ma być funkcjonalna, ale co równie ważna neutralna dla użytkownika. W czasach ciągłej pogoni, szybkiego życia oraz braku czasu, mieszkanie powinno stanowić miejsce odpoczynku, wyciszenia i relaksu. Naszym zdaniem taki efekt udało się uzyskać.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj