Możemy miesiącami planować wystrój kuchni, dobierać elementy wyposażenia i dodatki. Jednak nawet najpiękniejsze wnętrze przestanie nas zachwycać, gdy nie zadbamy o właściwą pielęgnację. To zdaje się być oczywiste, lecz nie zawsze wiemy jakich środków używać, aby nie zniszczyć zakupionego sprzętu.

- Reklama -


Niestety nie da się całkowicie uniknąć zabrudzenia kuchni. Bez względu na to, czy nasz zlewozmywak został wykonany ze stali, ceramiki, czy innego kompozytu. Największym problemem jest zazwyczaj osad wapienny związany z twardością wody. Powoduje on plamy na powierzchni. Twarda woda zawiera w sobie duże stężenie rozpuszczalnych soli wapnia i magnezu, które osadzają się na powierzchni zlewozmywaka. To z kolei potęguje osadzanie się cząsteczek brudu. Gdy zauważymy tego typu zmiany na elementach wyposażenia kuchennego, możemy je rozpuścić wraz z osadem.

Rozpuszczanie osadu

Pamiętajmy, że pielęgnacja kuchni to nie tylko usuwanie powstałych już nieczystości, lecz także ochrona. Niektórzy producenci oferują środki przeznaczone do danego sprzętu. Wśród nich znajduje się marka zlewozmywaków Blanco czy Franke. Firmy oferują między innymi zestawy do czyszczenia stali składające się z preparatów czyszczących, gąbek i ściereczek. Posiadają także środki przeznaczone do zlewozmywaków ceramicznych, a także do gruntownego czyszczenia zlewozmywaków z kompozytu Silgranit. Zawarte w nich aktywne składniki skutecznie usuwają zanieczyszczenia, rozpuszczają także osady wapienne, tłuszcz oraz plamy po kawie czy herbacie.

Domowe sposoby

Warto wybierać środki czystości, które nie wpływają negatywnie na środowisko. Do tej grupy należą te, które w składzie nie mają fosfatów i chloru. Jeśli chcielibyśmy wypróbować domowych sposobów, możemy starać się zmiękczyć wodę i osad wapienny z pomocą proszku do prania. Do 3 – 5 cm gorącej wody (ok. 60 °C) należy wsypać kilka łyżek proszku do prania. Taką miksturę najlepiej przygotować wieczorem i pozostawić na noc (a minimum na dwie godziny). Następny krok to czyszczenie zlewozmywaka środkiem do mycia naczyń i szorstką stroną gąbki. Czynność powinna być powtarzana regularnie, najlepiej co kilka tygodni. Najbardziej ekologiczną metodą jest jednak wykorzystanie octu i cytryny, czyli składników, które większość z nas posiada w swoich kuchniach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj