Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w domu, dlatego tak ważne jest, aby była harmonijnym elementem przestrzeni domu. Część z nas lepiej czuje się we wnętrzach zaprojektowanych według tradycyjnych zasad, część ceni minimalizm i komfort rozwiązań przy maksymalnej oszczędności przestrzeni.

- Reklama -

Po pierwsze – ile potrzebujemy miejsca, czyli nasza lista życzeń

Przed przystąpieniem do prac nad projektem kuchni, warto zrobić własną listę urządzeń, których będziemy używać. Żywność przechowujemy w lodówce, obiady gotujemy na płycie grzewczej, nie wyobrażamy sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki pysznej, mocnej kawy z ekspresu… Warto pomyśleć o miejscu na te urządzenia.

Po drugie – jak to działa, czyli projektowanie instalacji

Każde urządzenie potrzebuje źródła energii lub innego, niezbędnego do działania, podłączenia. Dla zlewu będzie to woda i odpływ, dla płyty grzewczej prąd lub gaz, a dla piekarnika prąd. Jeśli marzy Ci się lodówka z wbudowaną kostkarką do lodu, pamiętaj o doprowadzeniu do niej wody. Bardzo istotnym elementem jest wentylacja w kuchni. Jeśli lubisz gotować, to otwarte okno nie wystarczy i dobrze jest pomyśleć o zakupie wydajnego okapu. Przed zakupem urządzenia, przeczytaj instrukcję obsługi i zalecenia techniczne producenta. Pomyśl też o drobnym sprzęcie, takim jak blender, toster czy czajnik elektryczny. Dla nich również zaplanuj odpowiednią ilość gniazdek.

Po trzecie – dopasuj się, czyli panujące w zabudowie standardy

Projektując kuchnię w pełnej zabudowie, powinniśmy pamiętać, że producenci urządzeń nie zrobią każdego wymiaru piekarnika czy zmywarki, jaki podyktuje nam wyobraźnia. Posługują się oni międzynarodowymi standardami szerokości i głębokości, uniwersalnymi  dla wszystkich producentów.

Klasyczna szerokość szafki na piekarnik, płytę grzewczą, zlew czy lodówkę to 60 cm. Wyjątkiem są zmywarki o szerokości 45 cm, zaprojektowane by nie zajmować zbyt dużo tak cennej przestrzeni. Pamiętajmy, że minimalna głębokość zabudowy kuchennej, przy wbudowanej w ścianę instalacji i dopasowanym w odpowiednim miejscu odpływie, wynosi 60 cm. Jeśli nie pomyśleliśmy o tym wcześniej i trzeba poprowadzić hydraulikę na zewnątrz ścian, zawsze możemy zamówić kuchnię z głębszym blatem, np. 65 lub 70 cm, tak by ukryć cały ten bałagan.

Po czwarte – rodzinka jest głodna, czyli pamiętaj o złotym trójkącie

Układ szafek w kuchni rządzi się swoimi prawami wynikającymi z jej funkcjonalności w późniejszym użytkowaniu. Przychodzimy do domu z siatkami, które trzeba gdzieś położyć.
Najlepiej na blacie mierzącym minimum 60 cm szerokości.

Pierwsza na naszej drodze jest lodówka, w której umieścimy zakupione produkty. Gdy już ochłoniemy po zakupowym szale, należy wyjąć i opłukać warzywa lub owoce. Dobrze jest zaprojektować zlew w odległości ok. 120-150 cm od lodówki. Po opłukaniu część rzeczy trzeba pokroić na blacie roboczym, który powinien mieć min. 80 cm szerokości, a następnie ugotować lub podsmażyć na płycie grzewczej. To trzeci i ostatni punkt ze złotego trójkąta kuchennego.

Po piąte – jak to zjeść, czyli pamiętajmy o przechowywaniu

Kuchnia to miejsce, które ma wiele funkcji. Jedną z nich jest przechowywanie. Naczynia, akcesoria, słoiki z pysznymi konfiturami od babci – wszystko powinno mieć swoje miejsce. By nasze gotowanie było przyjemnością, a nogi odpoczęły od biegania, zaplanujmy odpowiednią ilość szafek z półkami (najlepiej w szafkach wiszących) oraz szuflad (w dolnym rzędzie).

*Anna Olszewska, architekt wnętrz. Od ponad 4 lat związana z firmą Art Home Group Sp. z o.o. Projektuje, organizuje i realizuje. Inspiracji szuka w Mediolanie i Paryżu, gdzie z pasją poznaje designerskie nowinki. Przykłada ogromną wagę do jakości proponowanych klientom produktów. Lubi minimalizm, funkcjonalne przedmioty i kreatywne rozwiązania.

Gdy projektujemy kuchnię w domku jednorodzinnym

Szczegółowe planowanie kuchni najlepiej zacząć już na etapie wybierania projektu lub pierwszych rozmów z architektem, u którego będzie zamawiany. Już wtedy powinno się rozstrzygnąć:

  • jaki ma być widok z okna kuchni – furtka i strefa wejściowa czy też dziecięcy plac zabaw z piaskownicą, a może tylko ozdobna część ogrodu;
  • jaka ma być orientacja kuchni względem stron świata: wschodnia, uznawana za najlepszą, czy może zachodnia, którą często wolą osoby wracające z pracy późnym popołudniem, gdyż przyjemnie jest przyrządzać posiłek w świetle słonecznym, a w czasie upałów można po prostu zaciągnąć żaluzje lub rolety;
  • jaka powinna być wielkość pomieszczenia; co oczywiście zależy od planowanego sprzętu AGD, od tego czy mamy spiżarnię a także od tego, jak ważna będzie rola kuchni w codziennym życiu rodziny.

Zanim zacznie się oceniać projekty z katalogów czy też szkice do projektu sporządzane przez architekta, dobrze jest przygotować wykaz szafek i urządzeń AGD zaplanowanych jako wyposażenie kuchni. Oto ich standardowa szerokość:

  • płyta ceramiczna lub gazowa na szafce – 60 cm;
  • szafka na zlewozmywak: jednokomorowy – 50 cm, półtorakomorowy – 60 cm; dwukomorowy – 90 cm;
  • lodówka do zabudowy – 60 cm; taką samą ma też głębokość. Jest to spora szafa, dlatego dobrze, jeśli nie będzie zbytnio wyeksponowana. W ofercie producentów znajdują się również wolno stojące lodówki dwudrzwiowe zwane side by side o szerokości od 90 do 120 cm oraz typu french door – na górze lodówka, na dole szufladowa zamrażarka, o szer. zwykle ok. 90 cm;
  • piekarnik – 60 cm; najwygodniejszy jest umieszczony w słupku na wysokości ok. 82 cm (warto by tę wysokość wybrał ten członek rodziny, który najczęściej korzysta z piekarnika);
  • zmywarka – 45 lub 60 cm. Dla 3-4-osobowej rodziny lepsza będzie ta większa. Mniejsza, chociaż gabarytowo łatwiejsza do wkomponowania w zabudowę małej kuchni, to zużywa prawie tyle samo wody co ta większa.
  • szafka kuchenna – najczęściej dostępne wymiary to 30, 40, 60, 80, 90, 100 cm, także – jako wypełniacze – szafki 15-centymetrowe;
  • wygodna szafka narożna – 90 cm (i taka sama jest jej długość).

Oprócz tego trzeba wziąć pod uwagę wymiary następujących elementów wyposażenia:

  • standardowy blat ma szerokość 60 cm, ale jeśli w rodzinie kucharzenie jest cenioną przyjemnością, wygodnie będzie mieć dodatkowy blat-stół o szerokości 80-120 cm;
  • stół do posiłków jadanych w kuchni, umożliwiający też wykonywanie niektórych czynności kuchennych na siedząco – powinien mieć szerokość 80 cm.

Kuchnia otwarta czy zamknięta?

Kuchnia otwarta na pokój dzienny przydaje wnętrzom przestronności. Sprawdza się nie tylko w małych domach. Sprzyja życiu rodzinnemu, bo w otwartej przestrzeni domownicy pozostają ze sobą w kontakcie także wtedy, gdy ktoś zajmuje się przygotowaniem posiłku. Kuchnia częściowo otwarta – to wariant bezpieczniejszy, umożliwiający ukrycie nieuniknionego w kuchni nieładu. Jako osłony sprawdzają się ażurowe lub niewysokie murki wykończone blatem barowym lub półką oraz wyższe szafki stojące.

Kuchnia zamknięta chroni resztę mieszkania przed zapachami, hałasami i rozgardiaszem powstającym podczas przygotowywania posiłków. Oddzielne pomieszczenie można ponadto umeblować w inny sposób niż resztę wnętrz. Łatwiej jest zagospodarować przestrzeń kuchni zamkniętej niż otwartej, ponieważ mamy do dyspozycji większą ilość ścian. Jednak takie zamknięte pomieszczenie potrzebuje więcej przestrzeni niż kuchnia otwarta, żeby nie sprawiało wrażenia ciasnego. Ponadto trzeba pamiętać, że w kuchni zamkniętej nie można się obyć bez okna doświetlającego i wentylującego pomieszczenie.

Na jakiej wysokości umieścić okno kuchenne?

Okna w kuchni powinny ułatwiać i uprzyjemniać pracę, a więc aby zamiast tego nie sprawiały kłopotów, powinny być właściwie usytuowane. Błędem jest osadzenie okien kuchennych zbyt nisko, co zdarza się często wtedy, gdy w trakcie budowy zapada decyzja o zainstalowaniu ogrzewania podłogowego. Powoduje to podniesienie poziomu posadzki, wskutek czego pod oknem nie można umieścić blatu na właściwym poziomie, to znaczy 85-86 cm (dla wyższych osób wygodniejszy jest blat umieszczony jeszcze wyżej: na wysokości 90 cm od podłogi). Do tego trzeba jeszcze dodać 4 cm na listwę przyblatową. Jeśli pod oknem ma być zlewozmywak (zdjęcie), co na pewno uprzyjemni prace kuchenne, musi być też miejsce na baterię (przeciętnie ok. 20 cm, ale bywają też modele o wys. 37-39 cm). Parapet powinien się więc znaleźć na wysokości 86 + 20 cm czyli około 106 cm (u osób wysokich – nawet 110 cm). W przeciwnym razie nie będzie można otworzyć okna. Są wprawdzie baterie, które można łamać i wkładać do komory zlewu, ale to rozwiązanie niezbyt wygodne i dlatego lepiej go nie brać pod uwagę na etapie projektu. Poziom parapetu dobrze jest projektować także z uwzględnieniem takich elementów jak stół kuchenny (przeciętna wysokość 75 cm) czy blat barowy (ok. 110 cm), jeśli mają one być usytuowane przy oknie.

Ściany po bokach okna powinny mieć taką szerokość, by dało się na nich zawiesić szafki (głębokość minimum 30 cm, często ok. 35 cm), a także zmieścić zasłony czy firanki, jeśli są przewidziane.

Grzejnik zwykle montuje się właśnie pod oknem, ale takie jego położenie może unicestwić naszą koncepcję urządzenia kuchni – musimy więc wyznaczyć mu miejsce zastępcze – lub zaplanować w kuchni ogrzewanie podłogowe.

Bez wentylacji ani rusz

Kuchnia powinna być skutecznie przewietrzana. Najlepiej przewidzieć do tego dwa osobne kanały wentylacyjne: jeden do wentylacji pomieszczenia, drugi – do podłączenia okapu. Jeśli dom już stoi, a w kuchni jest tylko jeden kanał wentylacyjny, można podłączyć okap do pojedynczego kanału, pod spodem pozostawiając kratkę wyciągową otwartą na pomieszczenie, lub zamontować specjalną kratkę wentylacyjną z dwoma otworami (oczywiście jedynie pod warunkiem, że w domu jest wentylacja grawitacyjna). Okap powinien być umieszczony nie dalej niż dwa metry od kanału wentylacyjnego: im jego przewód jest krótszy, tym lepiej; nie powinien mieć też załamań. Ideałem jest wlot kanału wentylacyjnego na osi okapu. Jak widać z tych zaleceń, ważne jest wzajemne usytuowanie kuchenki i przewodu wentylacyjnego, co można zaplanować właśnie na etapie projektu. Zatem wszystkie te rozważania na etapie projektu wcale nie są przedwczesne!

Jak rozmieścić instalacje w kuchni?

Kuchnię warto zaplanować jak najwcześniej również ze względu na instalacje, które trzeba doprowadzić do różnych urządzeń. Po zakończeniu budowy wszelkie przeróbki są kosztowne, a niektórych pomysłów już nie da się zrealizować.

  • Kanalizacja. Zlewozmywak powinien być możliwie blisko pionu (dla rur o średnicy 4 i 5 cm odległość maksymalna 3 m, a dla średnicy 7 cm – maksymalnie 4 m), aby jego przewód odpływowy miał właściwy spadek. Zazwyczaj obok ustawia się zmywarkę, lepiej więc, by za jej plecami nie było rur, bo zwłaszcza te najgrubsze mogą wypychać ją do przodu. Rur nie prowadzi się również za szafą chłodziarki i za piekarnikiem. Odpływ wody ściekowej usytuowany za szafką zlewozmywakową umieszczany jest zazwyczaj na wysokości 25-40 cm, a ujęcie wody zimnej i ciepłej – na wysokości 55-65 cm.
  • Rozmieszczenie gniazdek elektrycznych. Gniazda miksera, czajnika, robotów kuchennych i ekspresu do kawy najlepiej usytuować 100-110 cm nad podłogą; zmywarki – 25-60 cm nad podłogą, w obrębie szafki zlewozmywakowej; chłodziarki, okapu i piekarnika montowanego w słupku – nad tymi urządzeniami. Puszkę płyty ceramicznej zasilanej napięciem 380 V – umieszcza się na wys. 50-60 cm za kuchenką. Warto też w kuchni zaplanować wypusty lub gniazdko do halogenów w panelu oświetleniowym nad szafkami wiszącymi oraz do halogenów pod szafkami wiszącymi, znakomitych jako oświetlenie blatu.
  • Ogrzewanie podłogowe. Jeśli ma być zastosowane w kuchni, przed jego ułożeniem należy już ustalić rozmieszczenie szafek i tych urządzeń AGD, pod którymi nie powinny przebiegać przewody grzejne.

 

 

zródło:www.koloriwnetrze.pl i www.ladnydom.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here