Do niedawna jedynym materiałem używanym do wykańczania przestrzeni pomiędzy blatem a wiszącymi szafkami były płytki. Mają one swoje oczywiste zalety, pośród których wymienić można: łatwość mycia i konserwacji, niepalność, odporność na zabrudzenia i uszkodzenia, czy wieloletnią trwałość. Rozwiązanie to nadal jest najpopularniejsze, a niezliczona liczba wariantów fakturowych i kolorystycznych pozwala zrealizować nawet najbardziej szalony pomysł. Warto jednak wiedzieć, że rynek materiałów wykończeniowych oferuje wiele rozwiązań alternatywnych, które pozwalają na osiągniecie spektakularnych efektów estetycznych.

- Reklama -

Szkło

Szkło jest materiałem stosowanym przy aranżacjach kuchennych od niedawna, jednak wdarło się szturmem do świadomości użytkowników zdobywając sobie liczne grono wielbicieli. Najczęściej stosowane jest kolorowe szkło typu lacobel, dostępne w niezwykle szerokiej gamie kolorystycznej. Szkło takie montowane jest do ściany za pomocą specjalnego kleju silikonowego, szyn, śrub, lub dystansów. Każde z rozwiązań ma swoje zalety: klejenie jest najłatwiejsze technicznie, szyny umożliwiają wymianę tafli szklanej na inną, śruby po zamaskowaniu ich nakładkami pozwalają uzyskać wnętrza o charakterze industrialnym, natomiast dystanse umożliwiają podświetlenie tafli od tyłu.
Sam lacobel lubiany jest przede wszystkim za wygodę użytkowania (nie ma on bowiem fug wymagających żmudnego czyszczenia) oraz za swoją elegancję i estetykę. Ponadto jest on wodoodporny, dzięki czemu doskonale zabezpiecza ścianę przed podmakaniem. Jedynym na co należy uważać, są wysokie temperatury: szkło tego typu nie powinno bezpośrednio stykać się z kuchenką.

Montaż lacobelu najlepiej zlecić stolarzowi odpowiedzialnemu za meble kuchenne. Wraz z katalogami oklein meblowych powinien on na życzenie zamawiającego udostępnić katalog wybarwień szkła, spośród których dobrać można najodpowiedniejsze, najlepiej komponujące się z kolorem szafek i blatu. Przed przygotowaniem płyty szklanej należy koniecznie poinformować wykonawcę, gdzie w kuchni planowane są gniazdka i włączniki, tak, aby zamawiana tafla posiadała odpowiednio rozmieszczone otwory.

Drewno

Do niedawna drewno uważane było za materiał nienadający się do kuchni. Kojarzyło się ono z zabrudzeniami i małą odpornością na ciepło oraz wodę. Obecnie drewno powoli wkracza również i do tego pomieszczenia; najpowszechniej stosowane są sklejki drewniane lub płyty MDF w okleinie drewnianej lub drewnopodobnej. Jeśli chodzi o drewno lite, nie wszystkie jego gatunki dobrze znoszą kontakt z wilgocią, dlatego najlepiej sięgnąć po gatunki drewna egzotycznego, charakteryzujące się wysoką wodoodpornością, takie jak na przykład tek.
Płyty montować można zarówno przy użyciu specjalnych stelaży jak i na kleju. Każde drewno używane w kuchni musi zostać odpowiednio zaimpregnowane oraz zabezpieczone lakierem, w przeciwnym razie woda i para wodna mogą zniszczyć je w bardzo krótkim czasie.
Na rynku dostępnych jest wiele produktów umożliwiających wykończenie ściany fakturą drewna, producenci proponują nawet gotowe elementy odpowiednio przygotowane do eksploatacji w kuchni wraz z elementami montażowymi takimi jak np. listwy maskujące połączenia płyt pomiędzy sobą lub z blatem.

Metal

Metal nadaje wnętrzom surowość i industrialny charakter. W kuchniach pojawia się coraz częściej, zyskując zwolenników głównie za sprawą swojej wielkiej odporności na wszelkie uszkodzenia, zarówno mechaniczne jak i termiczne. Metal jest łatwy w utrzymaniu oraz czyszczeniu, nie wymaga polerowania, jest przy tym najbardziej sterylny. Najpopularniejsze są obecnie płyty stalowe lub aluminiowe, które mogą być gładkie, szczotkowane (matowione), strukturalne lub nawet perforowane. Do montażu płyt metalowych zalecane jest używanie prowadnic (jeśli montowane są gotowe elementy). Stal ciętą z arkusza należy przed montażem nakleić na panel z płyty wiórowej dbając szczególnie o miejsca styku z blatem. Stal w kuchni doskonale komponuje się zarówno z drewnem jak i ze szkłem, nadając aranżacji wyrazisty charakter.

Tapety

Ostatnie lata były dla tego materiału wykończeniowego niezwykle łaskawe. Dzisiejsze tapety niewiele mają wspólnego z papierową taśmą oklejoną koszmarnym dekorem, zapamiętaną z czasów socjalizmu. Obecnie są jednym z najbardziej wdzięcznych i inspirujących sposobów dekorowania ścian, trudno się zatem dziwić, że trafiły również do kuchni.
Zastosowanie tapety o intensywnym kolorze lub wyrazistym motywie graficznym doskonale sprawdza się jako sposób na ożywienie kuchni zbyt stonowanej kolorystycznie. Liczne wzory tapet dedykowane są tylko kuchniom: posiadają one smakowite motywy związane z żywnością takie jak ziarenka kawy lub plastry pomarańczy, które nie tylko upiększają przestrzeń ale też budzą odpowiednie, apetyczne skojarzenia.
Stosowane są z powodzeniem głównie 2 podstawowe rodzaje tapet: pierwszym z nich są tapety winylowe. Mają one budowę warstwową: spód jest papierowy, wierzch zaś pokryty winylem, materiałem odpornym na wodę i łatwo zmywalnym. Tapety winylowe często pojawiają się w wersji strukturalnej, dzięki czemu mogą imitować materiały takie jak drewno czy tynk.
Drugim rodzajem tapety, który doskonale nadaje się do kuchni są powłoki z włókna szklanego.
Posiadają one charakterystyczny splot przypominający tkaninę, przy tym są całkowicie odporne na ogień i wodę. Włókno szklane może z powodzeniem zostać pomalowane farbą wodorozcieńczalną: akrylową lub winylową. Doskonałym i niezwykle praktycznym rozwiązaniem o najwyższym poziomie estetyki jest pokrycie ściany tapetą, najlepiej o wyrazistym wzorze, a następnie nałożenie na nią tafli przeźroczystego szkła kuchennego, opisanego powyżej. W ten sposób aranżowana kuchnia ma szanse zyskać wyrazisty akcent i dominantę, która będzie trwała, łatwa w utrzymaniu czystości i bardzo wytrzymała na wszelkie zagrożenia eksploatacyjne.

źródło:www.koloriwnetrze.pl